Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0725 220 940
Programare

Ce este implantologia dentară și de ce este costisitoare?

Dragi pacienți, există obiceiul europeanului (cu sânge latin) de a fi Gică contra, de a nega sau de a critica eforturile oricărui om întâlnit, chiar dacă criticile aduse nu se bazează pe argumente solide. De ce spun asta?

 

Există persoane care vin și spun că anumite costuri nu se justifică pentru simplul fapt că salariul minim pe economie în România este mic. Sunt de acord. Ba mai mult, am pacienți bolnavi și săraci de la care nu iau niciun ban. Sunt situații în care scot eu bani din buzunar și nu aștept să mă credeți pe cuvânt. Nu acesta este pretextul articolului de față.

 

Cu toate acestea, pentru a ajunge într-un anumit punct, un medic care face chirurgie dentara (implantologie) trebuie să consume energie, bani, să piardă nopți, să-și neglijeze familia. Munca aceasta de sisif este direcționată, în cele din urmă, către pacienții din țară, căci ei sunt beneficiarii finali.

 

Vedeți dumneavoastră, eu particip la cursuri în străinătate și nu pot să folosesc ca scuză faptul că implanturile dentare în România sunt mult mai ieftine decât cele din Italia. Nu pot să spun că nu îmi permit să urmez acel curs dacă vreau să fiu mereu la zi cu schimbările din sfera chirurgiei dentare. Nu pot și nu vreau, deoarece mi-am propus să știu. Nu spun că nu ar fi implanturi dentare mai ieftine, dar oare costul este unicul criteri după care trebuie să evaluăm un bun?

 

Dacă ne dorim să fim sănătoși de ce nu investim în sănătatea noastră? De ce ne este mai ușor să acceptăm că o marcă de automobile este mai ieftină și mai puțin calitativă, în schimb o altă marcă de automobile este  mult mai costisitoare și mult mai calitativă. De ce ne zbatem să avem haine de firmă, telefoane de firmă, mașini de firmă, dar nu ne dăm peste cap să avem un implant dentar bun?

 

Astăzi există o multitudine de materiale, implanturi, componente și tehnici disponibile. În mod evident, nu toate acestea sunt la fel de bine documentate sau de succes. Atunci când îmi selecteaz materialele, tehnicile sau recomand o modalitate de tratament, tratez fiecare caz ca fiind unic.

 

Dar înainte de toate acestea am obligația etică de a-mi baza decizia și recomandările pe cele mai bune dovezi actuale disponibile. Pentru a face acest lucru, a fost necesar să studiez mult și să practic sub atenta îndrumare a unor specialiști din țară și de peste hotare. În plus, este esențială o bază de cunoștințe actualizată și o evaluare critică a dovezilor actuale.

 

implant dentar bucuresti, clinica drm bucuresti

 

Ce este implantologia dentară?

Implantologia dentară este domeniul stomatologiei care se ocupă cu înlocuirea dinților lipsă și a structurilor lor de susținere cu proteze artificiale ancorate la nivelul maxilarului. În afară de problemele funcționale, pierderea dinților poate duce la probleme psihologice datorită scăderii stimei de sine și a impactului social al acesteia, afectând astfel în mod considerabil calitatea vieții.

 

Scurtă istorie a implantului dentar

S-a demonstrat că civilizația maya a folosit câteva din primele exemple de implanturi dentare. Arheologii au găsit un fragment de mandibula din anul 600 d.Hr., care avea trei bucăți de coajă în formă de dinți plasate în prizele a trei dinți incisivi inferiori lipsă. Fenomenul de osteointegrare a implanturilor de titan a fost descoperit de un chirurg suedez ortoped, Brånemark, în 1952, care a definit osteointegrarea drept ,,o legătură structurală și funcțională directă între osul viu și suprafața unui implant de încărcare”.

 

Se crede că lucrarea profesorului Brånemark în dezvoltarea implanturilor dentare a contribuit la o nouă etapă, cea a erei ,,stomatologiei bazate pe dovezi”. În ultimii ani, numărul cercetărilor au crescut, cu scopul de a crește succesul implanturilor. Cele mai multe dintre aceste cercetări și inovări stomatologice s-au concentrat asupra modului de îmbunătățire a procesului de osteointegrare și  a aspectului implanturilor dentare.  

 

În schimb, aceste progrese tehnologice au contribuit la modificarea multor protocoale stabilite și adesea complexe în domeniul implanturilor și au contribuit la introducerea unor tehnici simplificate, cum ar fi încărcarea imediată (24 de ore) sau încărcarea rapidă (aproximativ 5 zile).

 

Cu alte cuvinte, asistăm la o diversificare a tipurilor de implanturi dentare – unele dintre ele mai costisitoare, altele mai puțin costisitoare. Din respect pentru pacient am ales prima variantă.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.