Ortodonția este ramura medicinei stomatologice care se ocupă de corectarea anomaliilor dento-maxilare. În cadrul consultației, medicul stomatolog depistează anomalia, acolo unde este prezentă și stabilește un diagnostic, fiind necesar apoi un tratament ortodontic.
Tratamentul ortodontic este o modalitate de îndreptare sau mișcare a poziției dinților, pentru a îmbunătăți aspectul și modul în care aceștia funcționează.
Tratamentul ortodontic nu este o soluție rapidă, este un proces biologic complex. Acesta implică modificări ale oaselor maxilarului, ale oaselor feței și ale țesuturilor moi pe măsură ce dinții își modifică poziția.
Tratamentul începe adesea cu o examinare amănunțită a dinților și a cavității bucale, iar în urma acestei examinări, ortodontul poate dezvolta un plan de tratament personalizat.
Durata tratamentului ortodontic poate varia între 1 și 2-3 ani, în funcție de problemele fiecărui pacient și de răspunsul organismului asupra tratamentului.
În tot acest timp, sunt necesare vizitele regulate la medicul stomatolog, la fiecare 4 - 6 săptămâni, iar după îndepărtarea aparatului dentar, de cele mai multe ori este necesară purtarea unui aparat de retenție, pentru a ajuta la menținerea zâmbetului perfect aliniat.
Pentru menținerea rezultatelor în urma purtării aparatului dentar, la finalul tratamentului se recomandă folosirea aparatului de contenție (contenția poate fi mobilă sau fixă), care se poartă de obicei pe timpul nopții, cu rolul de a stabiliza poziția danturii.
Aparetele dentare mobile sunt folosite pentru repoziționarea maxilarului și alinierea dinților și sunt de obicei făcute pentru micii noștri pacienți care încă mai au dinți de lapte.
Acestea sunt prescrise de obicei în timpul primei etape a unei terapii ortodontice până la apariția dinților permanenți, după care tratamentul este continuat folosind aparate ortodontice fixe.
Este necesar să subliniem că succesul terapiei depinde de disciplina pacientului și de capacitatea pacientului de a urma instrucțiunile corect, precum și de utilizarea regulată a aparatelor dentare.
Aparatele dentare mobile trebuie purtate cel puțin 8 ore în fiecare zi, în funcție de problemă.
Aparatul metalic este cea mai des întâlnită opțiune datorită raportului calitate-preț și a rezultatelor favorabile, durata de timp este redusă și are o rezistență crescută datorită materialului din care este realizat.
Aparatul metalic este alcătuit din brackeți metalici, lipiți pe fiecare dinte. Brackeții și arcul au în completarea lor elastice de dimensiuni mici, acestea se pot alege în culori diferite în funcție de preferințele pacientului și se pot schimba la fiecare vizită la medicul stomatolog ortodont.