Profilaxia dentară – tratamentul care te ajută să previi problemele stomatologice!
Profilaxia reprezintă cea mai simplă și accesibilă metodă de tratament. Este un proces desfășurat în mai multe etape care se face în mod normal în decursul unei singure vizite la dentist.
Procedurile care stau la baza acestui tratament au ca scop prevenirea bolii parodontale și prevenirea apariției cariilor. Mai mult de atât, profilaxia previne și evoluția afecțiunilor apărute. Orice afecțiune depistată în stadiu incipient are șanse maxime de a putea fi tratată.
Periajul dentar zilnic, realizat regulat și efectuat corect nu este suficient pentru împiedicarea depunerilor de tartru care se acumulează pe dinți. De aceea, este indicat ca vizita la medicul stomatolog să se facă la 6 luni, pentru realizarea tratamentului profilactic.
Medicul specialist este singurul care îți poate spune în ce stadiu se află dantura ta în urma unei vizite la cabinetul acestuia. Multe dintre afecțiunile stomatologice se dezvoltă fără a prezenta anumite simptome, iar pacienții nu sunt conștienți de prezența acestora și dantura lor poate avea de suferit. De aceea, este recomandat ca un control la stomatolog să aibă loc măcar o dată la șase luni.
Rolul pacientului este acela de a efectua un periaj corect, de două ori pe zi, dimineața, după micul dejun și seara înainte de culcare, pentru a scade riscul apariției tartrului din cauza plăcii dentare care se acumulează după fiecare masă. Tehnica trebuie să fie una corectă, adică mișcările efectuate trebuie să fie verticale, de la gingie spre dinte, (mișcări de jos în sus pe dinții inferiori și de sus în jos pe dinții superiori).
Pe lângă folosirea unei paste de dinți cu fluor și a unei periuțe cu peri moi, ața dentară și apa de gură nu trebuie să lipsească în ritualul de îngrijire dentară. De asemenea, fiecare pacient trebuie să fie responsabil și să programeze vizite regulate la medicul stomatolog, la fiecare șase luni.