”Parodontoza se vindecă, însă vizitele regulate la medic sunt ESENȚIALE!”
Ramura medicinei stomatologice, parodontologia, se ocupă în diagnosticarea și tratarea bolilor care afectează gingia și țesuturile de susținere ale dintelui. Medicii specializați în parodontologie din cadrul DRM îți oferă cele mai bune recomandări și soluții de tratament pentru fiecare stadiu al acestei boli, indiferent de evoluția ei.
Boala parodontală este cea mai frecvent întâlnită boală, aceasta este o afecțiune stomatologică ce se dezvoltă de-a lungul timpului, pornind de la stadiul de inflamare a gingiei (care este numită gingivită) și ajungând la faze avansate în care dinții devin mobili și în final se poate ajunge chiar la pierderea dinților naturali.
Parodontita marginală se poate dezvolta atât la cei cu vârste înaintate, cât și la tineri și copii.
În majoritatea cazurilor, dezvoltarea bolii parodontale începe cu placa bacteriană.
Iată cum placa bacteriană poate avansa în cele din urmă ajungându-se la apariția parodontozei: dacă nu este îndepărată zilnic și nu este respectată igiena orală prin utilizarea complementară a aței dentare și a apei de gură cu periajul de cel puțin de două ori pe zi, placa bacteriană se întărește și se depune sub gingie, transformându-se în tartru.
Tartrul este o acumulare dură de bacterii, care, dacă nu este îndepărtat, poate afecta țesuturile de susținere a dinților.
Pe lângă igiena deficitară, factorii de risc care pot crește apariția bolii parodontale sunt:
Diagnosticul în ceea ce privește boala parodontală poate fi stabilit doar de un medic specializat în parodontologie în urma unui control în cadrul cabinetului, control la care poate depista dacă există depuneri de tartru, placă bacteriană sau alte afecțiuni stomatologice.
Pentru a evalua stadiul în care pacientul se află și pentru a stabili cu exactitate diagnosticul, stomatologul va folosi măsurători a pungilor parodontale realizate clasic sau cu ajutorul tehnologiilor digitale, o radiografie dentară, istoricul medical al pacientului, toate acestea oferindu-i informațiile necesare.
În cadrul clinicii DRM se utilizează tehnologii de ultimă oră.
În funcție de stadiul de prezentare al bolii parodontale tratamentul este unul simplu sau complex.
De exemplu, în cazul gingivitei, tratamentul este reprezentat de efectuarea unui detratraj și periaj profesional cu ajutorul cărora sunt eliminate placa bacteriană și tartrul, în urma acestora trebuie să se respecte o igienă orală adecvată și vizitele periodice la fiecare șase luni.
În unele cazuri, stomatologul îi poate recomanda pacientului și anumite antibiotice care ajută la curățarea mai profundă a danturii.
Parodontoza aflată într-un stadiu avansat presupune un tratament de lungă durată care implică mai mulți pași.
Printre soluțiile de tratament pentru rezolvarea unui stadiu avansat al bolii, în cadrul clinicii DRM se regăsește terapia cu laser, care este un tratament minim invaziv, cu rezultate eficiente, confort ridicat și o recuperare post-operatorie mult mai rapidă.
Se poate recurge și la: chiuretaj subgingival, gingivectomii, operații cu lambou, dar și la aplicarea diferitelor substanțe pentru regenerarea țesutului de susținere al dintelui.