Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0725 220 940
Programare
Articole   -   Profilaxie

Impactul complicațiilor stomatologice asupra bolilor organismului

Sute de boli și medicamente afectează cavitatea bucală și condițiile patologice orale au un impact sistemic mai mare decât cred majoritatea pacienților.

 

Nu este clar dacă există o adevărată cauzalitate sau doar o asociere între boala parodontală și alte afecțiuni, inclusiv boala vasculară, boala pulmonară, diabetul, complicațiile legate de sarcină, osteoporoza și boala renală.

 

Diabetul are o relație bidirecțională adevărată cu boala parodontală și există dovezi puternice că tratarea unei afecțiuni o afectează pozitiv pe cealaltă.


Complicațiile asociate cu aceste afecțiuni determină morbiditatea și mortalitatea în mod semnificativ și sunt incredibil de costisitoare pentru sistemul de sănătate.

 

Din păcate, lipsa la accesul la îngrijiri medicale primare sau dentare îi împiedică pe unii pacienți să se prezinte la stomatolog, pentru a preveni un eveniment negativ.

 

 

În ciuda absenței unor dovezi clare de cauzalitate și a impactului direct al tratamentelor, consecințele acestor afecțiuni cronice pentru populație sunt bine înțelese.

 

Dentiștii, medicii de familie și toți furnizorii de îngrijiri primare trebuie să-și crească colaborarea și comunicarea pentru a maximiza beneficiile pentru pacienți.

 

Cum afectează complicațiile stomatologice organismul uman


Cavitatea bucală a fost descrisă drept „fereastra către sănătatea generală.”

 

Nu puteți avea o sănătate generală bună fără o sănătate orală bună. În centrul fiecărei specializări medicale se află conceptul de bază că intervențiile adecvate în cadrul acestei discipline vor avea un impact pozitiv global asupra sănătății, bunăstării și calității vieții pacienților.


S-a estimat că peste 100 de boli ale organimsului și peste 500 de medicamente au impact asupra sănătății orale, la populația mai în vârstă.

 

Se pare că Hippocrates a vindecat condiții sistemice prin tragerea dinților infectați. În ciuda acestui fapt, relația și impactul condițiilor orale asupra condițiilor sistemice nu au fost pe deplin apreciate până de curând.


Relațiile bidirecționale între afecțiunile orale și cele ale roganismului sunt din ce în ce mai bine înțelese, dar este nevoie de mai multe cercetări în acest domeniu.

 

Întrucât impactul sănătății orale asupra sănătății organismului este dovedit, profesioniștii din domeniul medical și stomatologii trebuie să dezvolte legături mai strânse.


Indiferent de cauzalitate sau coincidență, impactul și importanța sănătății orale asupra stării generale de sănătate a fost în centrul atenției.

 

Cu toate acestea, accesul la îngrijiri stomatologice și medicale este o problemă complicată; disponibilitatea îngrijirii, costul îngrijirii și asigurarea, problemele culturale și frica sunt factori care îi țin pe pacienți departe de cabinetele stomatologice.

 

Din perspectiva sănătății populației, nu ar trebui să conteze cine examinează inițial pacientul și identifică un factor de risc sau o dovadă precoce a unei boli; ceea ce contează este ca pacientul să primească îngrijirile de care are nevoie.

 

Cavitatea bucală și importanța sa pentru starea de bine a organismului


Gura și cavitatea bucală sunt puncte focale pentru interacțiunea corpului cu mediul extern. Vorbitul, mestecatul și etapele incipiente ale digestiei sunt toate funcțiile fiziologice vitale care implică cavitatea bucală, iar gura joacă un rol în identitatea psihologică a pacientului.


Cavitatea bucală este colonizată cu o populație unică de 500-700 de specii de bacterii, virusuri, ciuperci și protozoare, un număr bun dintre acestea fiind semnificativ virulente și multe dintre acestea nu au fost cultivate.

 

Așadar, nivelul de igienă orală are un impact semnificativ. Indivizii cu o igienă orală bună tind să aibă o floră simplă dominată de gram-pozitivi.


Cavitatea bucală este, are de asemenea un amestec complex de lichide, compus în principal din salivă și lichid crevicular gingival, care joacă un rol major în menținerea unui mediu oral sănătos.


Caria dentară este probabil cea mai frecventă boală infecțioasă la întreaga umanitate. Prevalența variază de la un an la altul, dar cariile încă apar în proporții epidemice în zonele defavorizate.

 

Caria este o boală polimicrobiană care rezultă din descompunerea smalțului dentar de acidul lactic care este creat atunci când bacteriile cariogene din biofilmul digerează carbohidrați fermentabili alimentari.


Periodontita, pierderea țesutului conjunctiv și a osului, este rezultatul inflamației cronice cauzate de prezența persistentă a bacteriilor patologice în biofilm.

 

Acest proces declanșează răspunsul imun al organismului, ceea ce duce la deteriorarea structurilor de susținere. Parodontita este o cauză principală a pierderii dinților în întreaga lume.


Beneficiile sănătății orale bune sunt bine studiate și includ sănătate economică, socială, psihologică și fizică. Cu cât numărul de dinți lipsă este mai mare, cu atât calitatea vieții este mai slabă. O dantură slabă duce și la probleme cu mestecatul și poate avea un impact negativ asupra aportului nutrițional.


Condițiile cronice de sănătate creează o povară masivă asupra sănătății persoanelor, precum și întregului sistem de asistență medicală.

 

Îngrijirea dentară de rutină și regulată nu numai că previne bolile parodontale, ci ajută la stratificarea pacienților cu risc semnificativ pentru afecțiuni sistemice mai grave.

 

Astăzi mai bine de 75% dintre nativii digitali conștientizează importanța prevenirii complicațiilor stomatologice.

 

Boala aterosclerotică și legătura cu bolile dentare


Ateroscleroza, îngustarea patologică a arterelor datorită depunerii de colesterol și a produselor de colesterol în pereții vaselor, este cauza principală a majorității cazurilor de boli coronariene și boli cerebrovasculare.

 

Studiile efectuate în urmă cu mulți ani au arătat că pacienții cu istoric de infarct cardiac sau atacurile cerebrovasculare au o sănătate orală mai slabă.


Anual, bolile cardiovasculare reprezintă aproximativ 32% -50% din decesele globale. Colesterolul crescut în sânge, hipertensiunea arterială, diabetul și fumatul sunt factorii de risc discutați în mod tradițional pentru bolile cardiovasculare.


Deși mai multe studii au demonstrat că boala parodontală și igiena orală deficitară au o asociere puternică cu riscul de boli coronariene și infarct miocardic acut.

 

Există specialiști care susțin relația cauzală între sănătatea dentară precară și accidentul vacular.
Bolile pulmonare, cum ar fi pneumonia, bolile pulmonare obstructive cronice (inclusiv emfizemul) și exacerbările bronșitei cronice implică aspirația bacteriilor din orofaringe în tractul respirator inferior.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.